miércoles, 29 de octubre de 2008

L’any 1881 a l’abast d’un click

Podríem estar parlant perfectament d’una màquina del temps, una màquina inventada per programadors Russos i que utilitzen com a base la tecnologia aplicada en els ordinadors més potents del món, però no és el cas. Si be la notícia de la màquina del temps podria classificar-se com de primer nivell, aquesta crec que per el periodisme digital Espanyol és encara molt més important.

La notícia de la que parlo es la següent; LaVanguardia.es ha digitalitzat tots els diaris publicats des de 1881 fins l’actualitat i els ofereix gratuïtament a través d’internet. Són 127 anys d’història a l’abast d’un click, una ambiciosa iniciativa sense precedents el periodisme digital de parla hispana.

“La innovadora hemeroteca es fruto del esfuerzo profesional y económico de conservación del fondo documental de La Vanguardia y de su posterior digitalización acometida en la última década. La fase final ha consistido en la indexación de los contenidos con un motor que analiza cada página (conservada en PDF), extrae el texto útil y lo guarda.” LaVanguardia.es


No s’obliden dels subscriptors

L’Hemeroteca serà gratuïta per tothom, però únicament els subscrits a LaVanguardia.es podran recuperar els formats en PDF de les edicions dels diaris dels últims 30 dies.

Millores en un futur

Actualment l’únic problema que s’ha trobat a l’hemeroteca de LaVanguardia.es és que els resultats amb el motor de cerca no son cent per cent fiable. Per tal d’obtenir uns resultats cent per cent fiables s’hauria de reescriure completament l’hemeroteca perquè aquests resultats depenen de la qualitat de conservació de les pàgines originals. Així que LaVanguardia.es ha decidit que en breu oferirà un sistema perquè els usuaris puguin millorar els resultats de la cerca a partir de les seves aportacions.

Per tant LaVanguardia ens ofereix un servei d’incalculable valor i que de ben segur ens farà passar alguna estona navegant entre els 127 anys d’història que s’hi pot trobar.

Referències:

La Vanguardia: http://www.lavanguardia.es/lv24h/20081026/53566602413.html

Notícia CadenaSER (Àudio): http://www.cadenaser.com/espana/audios/accede-hemeroteca-vanguardia/csrcsrpor/20081028csrcsrnac_6/Aes/

0 comentaris: