domingo, 18 de mayo de 2008

Martí Manent, legislació a la EUPMt


Avui el advocat Martí Manent, amb els càrrecs de director general i fundador de Derecho.com i també president de l’associació del comerç electrònic a Espanya , ha visitat la EUPMt per oferir als estudiants del Graduat de Mitjans Audiovisuals una xerrada sobre la legislació en les noves tecnologies i Internet.

El començament de la xerrada l’ha dedicat a descriure diferents conceptes relacionats amb la legislació i les noves tecnologies, com ara que les actuals lleis d’Europa són anomenades Directives i no son conegudes pel nom de “Lleis”, o per exemple el significat de béns immaterials, un concepte que actualment a l’era d’internet i de la informació, s’ha utilitzat molt per englobar tots aquells béns que no es poden tocar però que son béns actius a les empreses.

Després d’una petita introducció, comentant els conceptes bàsics de la legislació, ha seguit amb aspectes més directes i relacionats amb les diferents lleis o directives que afecten tant en un àmbit personal com empresarial. En aquest cas la primera llei de la que ha parlat ha estat la llei de Protecció de dades de caràcter personal (PDF), una llei que promou la protecció de les dades de persones que físicament són identificades o identificables. Aquesta llei promou la protecció de dades de caràcter personal per part de l’empresa que emmagatzema aquestes dades, a part s’ha d’avisar a la persona de que les dades seran emmagatzemades i per tant deixar a les seves mans si decideix acceptar o no aquestes condicions. Seguidament ha explicat els diferents drets que te una persona a l’hora de reclamar qualsevol cosa relacionada amb les seves dades personals, aquets drets venen definits pel Dret d’accés, Dret de rectificació, Dret de cancel•lació i el Dret d’oposició.

LOPD o Llei Orgànica de Protecció de Dades , també coneguda com a L.O. 15/1999, ha estat una altre de les diferents lleis de les que el advocat Martí Manent ha parlat als estudiants de la EUPMt. Una altre llei comentada ha esta la LSSICE, una llei que regula les comunicacions electròniques comercials, i que diu amb claredat que l’empresa ha de demanar sempre el consentiment previ de l’usuari abans d’enviar-li publicitat a través de SMS o correu electrònic, i on a part, l’empresa mai serà la responsable dels comentaris que facin a la seva web sempre i quan aquesta guardi la direcció IP de les persones que realitzen els comentaris.

Altres lleis de les que ha parlat han estat la LRDCE o Llei de Retenció de Dades de Comunicacions Electròniques, aquesta llei obliga a les proveïdores d’accés a Internet a guardar les dades de connexions (tant de mòbils com d’Internet) durant 12 mesos, una llei que a molta gent no agrada ja que atempta contra la vida privada.

Una de les lleis que més s’ha discutit en aquesta xerrada ha estat la llei que afecta als drets d’autor, la LPI o Llei de la Propietat Intel•lectual, una llei que regula tant el software, com les pel•lícules i la música. Aquesta llei està enfrontada amb el Dret a la copia privada, un dret per el qual l’SGAE ha introduït un cànon a tot format digital d’emmagatzematge per tal de recuperar algunes de les pèrdues degudes a la pirateria. Segons Martí Manent si suprimíssim el Dret a la copia privada l’SGAE ja o podria cobrar cànon en cap dispositiu, ja que l’SGAE es recolza al Dret de copia privada per tal de justificar el seu cànon.

Finalment Martí Manent va acabar la seva xerrada comentant les deu idees fonamentals que reflexa el moment actual d’Internet i les seves tendències.

- El SaaS o Software As A Service, una idea que promou que el software sigui com un servei, un exemple d’aquest tipus de filosofia és Salesforce.com el millor Costum Relationship Managment, una eina que ajuda a les empreses a mantenir el contacte amb els clients.

- Geomarketing, un exemple Google Maps Mobile, un poderós GPS que funciona en els dispositius mòbils mitjançant una connexió Wi-Fi.

- Treballadors on demand, es contracten treballadors només quan es necesiten, un exemple seria Amazon Mechanical Turk.

- Fusió dels aparells, es a dir, tenir tots els aparells en un, com per exemple els mòbils que ofereixen ràdio, televisió, mp3, agenda, GPS, correu, etc.

- Net Living, donar-te a conèixer i contactar amb gent a través d’internet utilitzant sites de comunitats com ara Facebook, Linkedin o Plaxo.

- APIs o Application Programming Interface, fer que la informació vagi a l’usuari i que no sigui ell qui la tingui que buscar.

- eComerce, comerç a través d’internet on les recomanacions d’altres usuaris són la clau per obtenir l’èxit. Hi ha una evolució cap el Mobile Business.

- Banda Ample

- Tenir compte amb el teu pasat, ja que tot queda guardat a internet.

- El futur de les idees

Tots aquets temes va tractar en Martí Manent a la xerrada als alumnes de GMA de la EUPMt. Des de aquí valorem positivament la presentació que va oferir als alumnes i desitjar-li molta sort en el futur.

1 comentaris:

Jose San dijo...

CENA Y FIESTA EUPMT GRADUACIÓN 2005-2008 - 11 DE JULIO

Buenas a todos,

Ya tenemos confirmado lugar para la cena, primero decir que quedan plazas libres, y que hasta llenar el cupo admitiremos gente. Eso si, tienen preferencia los que se apuntaron en su momento.

Tenemos que pedir perdón, ya que al parecer, por diversos motivos no se llegó a entender bien el tema de qué alumnos pueden asistir a la cena.

La cena es de Promoción, es decir, para la gente que pertenece al grupo de alumnos que empezaron en septiembre del 2005 o Febrero del 2006, y acabaron en enero o acabarán en julio de este año. Como todos sabemos, pocos lo conseguimos, así que estos dos requisitos son independientes, es decir, y aquí viene lo importante, Si empezaste en septiembre del 2005, febrero del año siguiente (2006) o presentaste proyecto en enero o junio del 2008 puedes asistir. Seas de audiovisuales, telemática, informática o electrónica.

De todos modos, hay una dirección de correo para resolver dudas y un Space en el que podréis consultar y apuntaros a la cena.

Por motivos de capacidad, cada alumno solo puede llevar un acompañante, pero no es imprescindible y hay que decirlo a la hora de apuntarse.

Lugar de la cena.

El lugar escogido es la Taberna Vasca PINCHAO en el Camí Ral, nº546, Mataró, cerca del cine Iluro.

La cena consta de tapeo variado, que, por lo que nos han comentado, siempre sobra comida, y en cuanto a la bebida, barra libre de cerveza, sangría, vino, refrescos y agua.

El precio es de 26 € por persona.

En un correo posterior se informará sobre la fiesta después de la cena.
Os animo a que os apuntéis lo antes posible para no quedar fuera, que os agreguéis a la cuenta de correo para resolver dudas y entréis en el Space para cualquier cosa.

Correo; cena0708@hotmail.com

Space; http://eupmtcena2008.spaces.live.com/