miércoles, 7 de mayo de 2008

Anàlisis de diaris digitals Catalans


En aquesta entrada analitzaré els principals diaris catalans segons l’OJD (Espanya) i l’Alexa (Internacional). Principalment he utilitzat per aquest anàlisis els següents diaris digitals:

- http://www.3cat24.cat/
- http://www.vilaweb.cat/
- http://www.avui.cat/
- http://www.elperiodico.cat/

El primer aspecte que m’agradaria comentar seria el de la maquetació. Tots els diaris analitzats contenen una noticia al principi més gran que les altres, aquesta noticia sol ser la última en aparèixer i la de més importància en el moment que s’està mirant el diari digital. En el cas de aparèixer una nova noticia la antiga passaria a estar a segon pla mentres que la nova apareixeria com ultima noticia.

Sobre la redacció m’ha impactat que dels quatre diaris analitzats, vilaweb es l’únic que conte títols de segon nivell, es a dir, que a part de tenir un títol principal te un altre secundari ampliant la informació que es pot obtenir a partir del títol inicial. Tant 3cat34, avui com el periodico només utilitzen títols d’un sol nivell.

Un altre detall interessant que he trobat es que el diari Avui es l’únic que no indica el dia i la hora de la noticia, i per tant no saps si es d’avui o de quant és, aquesta informació només apareix quan entre dins la noticia.

Respecte l’interactivitat 3cat24 i el diari Avui son els únics que permeten comentaris dins la noticia, i per tant la participació activa dels usuaris. Tant Vilaweb com el periodico no permeten aquest tipus d’interactivitat, encara que per exemple Vilaweb ofereix interactivitat amb fòrums i xats, mentre que el Periodico ofereix enquestes i també el servei de fòrum.

M’agradaria destacar a vilaweb per oferir enllaços a documents de text tant PDF com RTF i que ajuden a l’ampliació de la informació dins una noticia. Vilaweb utilitza molt els enllaços per ajudar al lector a ampliar la informació sobre la noticia que esta llegint.

Això es tot, fins la pròxima entrada!

0 comentaris: