lunes, 8 de diciembre de 2008

Internet canvia la forma de llegir... ...i de pensar?

Desprès de llegir l’article “Internet canvia la forma de llegir ... i de pensar?” puc treure les següents conclusions. No tot és tan bo com alguns diuen ni tampoc tant dolent com altres comenten, amb això vull dir que la lectura a través d’Internet te les seves avantatges però també els seus inconvenients.

Personalment l’avantatge més important que pot oferir Internet és l’esquematització, selecció i optimització de la informació. Normalment una notícia a Internet sol ocupar molt menys que en format paper i això és degut a que s’intenta mostrar al lector d’Internet la informació més essencial i important d’una noticia. Aquesta forma de mostrar la informació te una explicació i crec que és la següent; tal i com comenten a l’article, els usuaris d’Internet normalment connecten per llegir un text amb poc temps i que amb aquest poc temps s’informin al màxim de la noticia. Per tant, ja tenim una de les diferencies que podem trobar entre llegir un text online i un altre en paper. Un cop comentades les conclusions bàsiques que he pogut extreure de la lectura de l’article online i paper penso que un ús curt d’Internet no crec que pugui provocar cap canvi en els hàbits d’una persona, però un ús elevat pot provocar una costum, és a dir, que l’usuari s’acostumi a buscar d’una noticia la informació bàsica i important, i per tant quan aquesta persona llegeixi un text en paper no ho tingui ‘tant fàcil’ coma Internet i desisteixi al cap d’uns minuts a seguir llegint la notícia.

Respecte la forma de pensar no comparteixo molts dels comentaris que realitzen experts en el tema dins l’article. Alguns comenten que els usuaris habituals d’internet s’acostumen a no memoritzar ja que desprès utilitzen Google per buscar tot el que necessiten. Aquesta forma de pensar no la comparteixo, és més, actualment crec que la gent habituada a utilitzar internet te avantatges sobre els que no l’usen o l’usen poc. Internet és una gran eina que crec que combinada amb el pensament humà augmenta considerablement les capacitats mentals del ser humà.

Els Webbys en cinc paraules

Presentats des de 1996 per la International Academy of Digital Arts and Sciences els Webbys premien l’excel•lència sobre internet de llocs web, publicitat interactiva, pel•lícules on-line i vídeos, i llocs web mòbils.


Els Weebys van ser creats l’any 1996 per IDG – International Data Group – juntament patrocinats per “The Web” i produïts per Tiffany Shlain, productora de pel•lícules.

El proper dia 19 de Desembre finalitza el termini per poder participar en la 13ª edició dels premis.

Els Webbys són considerats els premis d’Internet amb més prestigi i reconeixement. Aquest reconeixement és degut a la necessitat d’una quota d’entrada per poder participar i que, depenent la categoria, arriba fins els 445/495$ US.

Website/Mobile

Interactive Advertising

Online Film & Video

Website/Mobile

Discounted Website*

Advertising Singles

Advertising Campaigns

Online Film & Video

Discounted Film & Video*

$295 USD

$150 USD

$295 USD

$445/$495 USD

$225 USD

$150 USD



Discursos de cinc paraules

L’anècdota dels premis, com cada any, seran els famosos discursos de cinc paraules que protagonitzen els guanyadors quan recullen els premis. L’última entrega dels premis, la 12ª edició, va deixar alguns d’aquests discursos humorístics.

Persona del any
Steven Colbert: "Me, me, me, me, me!!!" (Jo, jo, jo, jo, jo!!!)

Familiar/Parents
KidsHealth - : "Happy birthday Mom -- love you." (Feliç aniversari mare – t’estimo)

jueves, 4 de diciembre de 2008

Introduint-nos als mitjans digitals

En questa entrada analitzo els diaris digitals d’àmbit global més importants a Catalunya: La Vanguardia, El Periódico, VilaWeb, 3cat24 i l’Avui.

Publicitat
Us preguntareu per què començo per aquest apartat, la resposta és la següent, només obrir els diaris digitals de La Vanguardia, El Periódico i el 3cat24 és el primer que m’he trobat. Un anunci publicitari en tota la pantalla, això, des de el meu punt de vista, podria dificultar la navegació als usuaris poc habituats a internet. Crec que aquest tipus de publicitat és massa agressiva i pot malmetre la imatge d’un diari digital si s’uutilitza amb molta quantitat. La resta de diaris digitals, juntament amb els anomenats anteriorment, incorporen una publicitat adequada dins la portada digital que no arriben a molestar al lector en cap moment.

Maquetació

De la maquetació m’agradaria destacar dues coses, la primera es que podem trobar dos formats a l’hora de presentar la portada del diari digital. M’explico, en el cas de La Vanguardia, Avui i 3cat24 trobem un format de pàgina centrada al centre de la pantalla i en el cas de El Periódico i Vilaweb el format de la pàgina esta a l’esquerra. Amb aquestes observacions vull destacar que el ser humà tendeix a llegir de esquerra a dreta i el format de pàgina centrada podria dificultar, en resolucions de pantalla normals i altes, la lectura inicial de la portada del diari digital. Per altre banda m’agradaria destacar que tots els diaris digitals utilitzen el fons de la pàgina de color blanc i això suposo que serà per facilitar la lectura al lector.

Per acabar amb el tema de maquetació destaco que tots ells incorporen una barra superior amb les diferents seccions de noticies i separades per temàtiques.

Interactivitat i participació del lector

Tots ells permeten, d’una manera o una altre, una gran participació i interactivitat del lector amb el diari digital. Això s’aconsegueix mitjançant els fòrums i sobretot permeten al lector incorporar comentaris a les diferents noticies que van apareixen. Una altre forma de permetre aquesta interactivitat es oferint valorar una noticia i sobretot creant enquestes sobre temes d’actualitat.

Multimèdia

Tots incorporen la majoria de recursos multimèdia requerits per tenir un diari digital de qualitat. Si bé haig de destacar-ne tres que ofereixen una gran quantitat de material audiovisual. Aquests serien l’Avui, oferint un munt de material audiovisual a la portada del diari digital, 3cat24, que igual que l’Avui ofereix molt material audiovisual i crec que actualment es una necessitat que haurien d’incorporar tots els diaris digitals, i per finalitzar VilaWeb, on destacaria el servei gratuït de VilaWeb.tv oferint gran quantitat de material audiovisual i amb una bona i acceptable qualitat d’imatge.

Introduint-nos als mitjans digitals esportius

Comentaré per sobre les diferents característiques i impressions que m'han donat els websites esportius.


Per començar diré que les impressions dels websites les he fet sense tenir en compte l'objectivitat a l'hora de redactar les noticies dels diferents diaris digitals. Els websites que he analitzat han estat Sport , Marca, El Mundo Deportivo i As com a mitjans espanyols. Com a mitjans estrangers he triat La Gazzeta dello Sport, diari digital esportiu d'Itàlia. Tots aquests diaris tracten temes esportius de diferents àmbits com ara Futbol, Motor, Ciclisme, etc...


Introduint una mica el tema, destacaria la necessitat de que els mitjans esportius incorporin contingut multimèdia. La majoria d'aquest diaris digital incorporen tot tipus de multimèdia. Entre els millors en contingut multimèdia haig de destacar La Gazzeta dello Sport per la raó de que incorpora una videoteca amb tots els gols de tots els equips del campionat italià. Ho destaco per la necessitat de tenir una bona infraestructura en temes de servidors i xarxa tant per suportar la descarrega d'aquests vídeos i per la capacitat d’emmagatzemament d'aquests propis.


Passant a un altre tema, actualment s’està estenen l’ús de TV pròpies de les pàgines web. Aquestes TV's ofereixen una sèrie de contingut audiovisual que s'adapta a les necessitats dels lectors. No totes les webs incorporen aquest servei i únicament ho fan MARCA, AS i La Gazzeta dello Sport. Sport no incorpora ningun tipus de videoteca ni re i únicament El Mundo Depotivo podria apropar-se a les característiques dels altres diaris ja que ofereix una videoteca amb vídeos d’events esportius actuals.


Una altre característica és el contingut d’àudio. Sport i El Mundo Deportivo suspenen en aquest apartat, tots dos no ofereixen cap tipus de suport d’àudio ni permeten escoltar les retransmisions dels partits. MARCA, AS i La Gazzeta dello Sport si que ho permeten, per altra banda MARCA te una ràdio pròpia, AS i La Gazzeta dello Sport permeten mitjançant hipervincles connectar a emissores de radio on-line per seguir la retransmissió dels partits.


Seguint amb l’anàlisi ara em fixaré en tema del seguiment dels diferents partits de futbol durant les jornades de lliga i de partits de seleccions. MARCA es el millor en aquest apartat. MARCA ofereix la retransmissió on-line de tots els partits de la lliga espanyola, amb web pròpia per cada partit i que mostra imatges del partit durant aquesta retransmissió. A part permet la participació dels usuaris amb comentaris durant tot el partit. La Gazzeta dello Sport no he tingut temps de analitzar ja que ha coincidit amb partits de seleccions. Sport i El Mundo Deportivo només ofereixen la retransmissió on-line del partit del barça, encara que ofereixen el resultat de tots els partits en una taula.


Per finalitzar l’anàlisi destacaria que tots els websites esportius anomenats anteriorment permeten un alt grau d'interactivitat de l'usuari, permeten crear comentaris tant en noticies com en vídeos per tal de poder debatir-los.


Com a conclusió final observo que els millors diaris esportius Nacionals, sense tenir en conta la objectivitat de cadascun, són MARCA i AS. Tant Sport com El Mundo Deportivo suspenen i crec que haurien de millorar la quantitat de contingut multimèdia que ofereixen. Per altre banda trobo que La Gazzeta dello Sport estaria en el nivell que ofereix en contingut amb el MARCA oferint una bona quantitat de contingut multimèdia a l'usuari.